shuleva.bg

Често задавани въпроси

Бременността причинява ли загуба на зъби?

„Не. Бременността не е причина за заболяване на венците. Но състоянието на бременност изтощава имунната система на жената и съществуващите преди това проблеми се задълбочават. Всички бременни жени имат „Гингивит на бременността“ (Gingivitis gravidarum), заради повишените женски хормони, които са „добра храна“ за пародонтопатогените. Но ако жената е била със здрави венци преди бременността, това временно възпаление преминава без последствия.

Ако обаче, жената е имала нелекуван пародонтит, той се влошава повреме на бременността.

Почти всички бременни жени имат силно кървене от венците особено в първата половина на бременността. Добре е да се обърнат към своя зъболекар, за да се почисти добре зъбния камък и да се назначат правилните средства за хигиена и лечебни разтвори.

Няма проблем да се лекуват зъбите повреме на бремеността, дори под упойка, например кариеси и поставяне на корони, почистване на зъбен камък и др., но не се предприемат лечения на стари инфекции (като прелекуване на коренови канали), защото това може да доведе до инфекция в кръвта, която да стигне до плода.

Ако бременната жена страда от тежък гноен пародонтит, добре е нейното лечение да се води от пародонтолог, който да е във връзка с лекаря, който следи бременността, за да се направи своевременно и безопасно лечение, за да се предотврати преждевременно раждане.“

Д-р Шулева