shuleva.bg

Често задавани въпроси

Кога да заведа детето на зъболекар?

„Добре е още след 2 годишна възраст, детето да се запознае с професията на зъболекаря, като отиде с родителите си или със свои близки, за да „гостува“ в кабинета, когато те имат редовен час. Така детето ще свикне с атмосферата и само ще поиска да си покаже зъбите, за което винаги има малка „награда“ Много важно е детето да е посетило кабинета без да има болка и спешно състояние.

Най-важно е от самото поникване на зъбките да създаваме навици у детето за ежедневна хигиена. Разбира се, личният пример е особено важен за децата. Затова здравето на зъбите на децата, започва от правилното отношение към зъбите на бабата, дядото и родителите.

Освен миенето на зъбите, основна грижа на възрастните е да дадат пример за здравословно хранене на децата. Ако на децата не се подаряват непрекъснато близалки и сладки храни, те няма да са толкова свикнали с тях. Трябва да научим децата след като ядат сладки и шоколад да пият достатъчно вода, за да „измият Чук и Пук“.

Трябва да помогнем на детето да няма вредни за захпката навици – след 2 годишна възраст, смученето на биберон, пръстче, играчка, одеалце и др. ще се отразят вредно на развитието на челюстите.

Важно е да не се допуска кариес на зъбките, или ако вече има такива, да се лекуват и да не се допуска появата на нови кариеси, за да могат млечните зъбки да се сменят по естествен начин след шестата година на детето.

Когато започне смяната на зъбките с постоянни, е добре да посетите и ортодонт, ако Вашия зъболекар се притеснява, че „няма място“ за новите зъбки.“

Д-р Шулева