shuleva.bg

Какво лекуваме

Пародонтално лечение

Основните заболявания на пародонта са :

Възпалителни

Гингивит е началната форма на възпалението на пародонта, което е засегнало само венеца (гингивата), но костта около зъба е все още здрава.

Ако се лекува навреме, пациентът оздравява напълно.

Лечението на гингивита включва информация на пациента за причините на болестта, индивидуално обучение за миене на зъбите, няколко лечебни процедури (от 1 до 4) за премахване на бактериите причинители на болестта, назначаване на необходимите лечебни разтвори за изплакване.

Излекуваните пациенти преминават на поддържащо лечение по индивидуален план.

Пародонтит е напрадналата форма на пародонталната болест, която е засегнала вече и костта около зъба.

След поставяне на диагнозата и стадия на заболяването, лечението на пародонтита се организира в три етапа:

I. Първичното (етиологично) лечение е най-важната част от лечението на пародонтита, защото е цялостната промяна на бактериите в устната кухина, на средата, която е болестотворна и на вредните фактори, които усложняват състоянието.

Пародонтитът се лекува чрез спиране на развитието на болестта. Колкото по-рано се открие и лекува болестта, толкова по-лесно за човека е лечението и той не страда от късните усложнения на болестта – разклащане и загуба на зъбите.

Първичното лечение е винаги консервативо пародонтално лечение – премахване на бактериите (биофилма) и промяна на средата, в която се развиват. Това се извършва в няколко посещения, според тежестта на възпалението (между 4 и 7 лечебни сеанса), организирани в няколко последователни седмици. След консервативното лечение, се назначават периодични контроли за преоценка на състоянието и се правят сравнителни измервания на дълбочината на пародонталните джобове и рентгенови снимки.

Когато е необходима корекция на костни дефекти, със запълване на костните джобове с костозаместител и др., се назначава хирургично пародонтално лечение.

 

II. Хирургичното пародонтално лечение е винаги след първичното лечение на пациента. Важно е да се пристъпва към операция след като болестта е овладяна и средата и условията в устната кухина са вече променени и съвместими с парододнталното здраве. Хирургичните техники са многобройни и се планират и обясняват индивидуално на пациента. Изключително важен за резултата е следоперативния период, който включва последващите 2 до 3 седмици, през които пациентът е на индивидуални указания и контролни прегледи.

 

III. Всички излекувани пациенти, които искат да са активни партньори в лечението, преминават на поддържаща пародонтална терапия, която е третия етап от пародонталното лечение.

Поддържащата терапия се извършва по индивидуален план, през 3, 4, 6, или 9 месеца. След всяко посещение за подръжка, пациентът си тръгва със свободни от плака и зъбен камък зъбни и коренови повърхности, с индивидуални препоръки, и определен следващ период за лечебна подръжка.

Невъзпалителни заболявания

Честа причина за консултация на пациентите са проблемите на оголените зъби. Пациентът забелязва как венецът се отдръпва и коренът се оголва постепенно. Много важно е да се обясни на пациента диагнозата и стадия на проблема. Ако пациентът е здрав (няма Гингивит или Пародонтит), това е „състояние“, а не болест и зависи най-често от захапката на човека. Зъбите, които се оголват, често са поникнали по-външно в челюстта и част от корена е извън костта, покрита само с венец. През годините силното стскане, силното търкане с твърди четки и употребата на много кисели и газирани храни и напитки се отразяват на оголването на венеца, с или без дефект на корена („шиечни кариеси“). Много вредни навици засилват този проблем: прекомерното дъвчене на дъвки, ядене на семки с предните зъби, гризане на ноктите (онихофагия) и кожичките на ръцете, стискане на моливи, клечки и др. с предните зъби, захапване на лула или цигаре, електронна цигара и др. Когато оголванията са малки, профилактиката е достатъчна за ограничаване на развитието. Когато оголванията са големи и водят до естетични и функционални проблеми, се планира лечение чрез пластична пародонтална хирургия – различни техники за присаждане на венец и за покриване на оголените корени. виж още в публикации Д-р Шулева има над 20 годишен опит в пластичната пародонтална хирургия. Когато пациентите имат оголени зъби и освен това страдат от възпаление на пародонта (Гингивит или Пародонтит), първо се лекува възпалителното заболяване и след това се прави профилактика и лечение на невъзпалителното заболяване – Пародонталните рецесии.