shuleva.bg

Често задавани въпроси

Как да си мия правилно зъбите?

„Добрата хигиена изисква постоянство. Зъбите трябва да се мият всеки ден сутрин и вечер след ядене.

Добре е да предпочитате меки ръчни четки за зъби, за да не наранявате венците и зъбите си, а да ги почиствате нежно. Правилните движения са по посока от венците към зъбите.

На малките деца се обяснява да „рисуват кръгчета“ по зъбите отново с подходящи за възрастта меки четки.

За порасналите, е добре, вместо кръгчета и търкане, да преобладават „измитащите“ движения в посока от венците към зъбите. След четката за зъби, с която се почистват зъбите отвън и отвътре горе и долу, следва миенето между зъбите – с конец или междузъбна четка. Всеки здрав човек трябва да почиства всяка вечер междузъбните си пространства. Това е идеалната профилактика от кариеси и възпаления!

На трето място на добрата хигиена е жабуренето с различни разтвори за уста или с обикновена вода, което също е полезно. Жабурене означава активно движение с бузите най-малко 30-60 секунди. Така създалата се сила и вакуум в устата, могат да изплакнат добре подезичното пространство, гърлото и бузите, които са важни повърхности, също населени с бактерии.

Когато си купувате разтвори за изплакване, прочетете как да ги използвате. Те могат да бъдат „ежедневни“, ако са подходящи за всеки ден и „лечебни“, ако на тях е отбелязано че са за активна и кратковременна употреба.

Може да си купите лечебен разтвор, ако имате проблем, но не забравяйте да отидете на зъболекар за диагностика и лечение, защото разтворите и пастите не могат сами да лекуват бактериите. Те са само едно средство, което се прилага в общия план на лечение, след като бъдат премахнати механично бактериалните налепи от зъбите и пародонталните джобове.“

 Д-р Шулева