shuleva.bg

Често задавани въпроси

Защо ми се оголват зъбите?

„Оголването на зъбите често се случва бавно и безсимптомно. Причините обикновено са заложени от ранно детство, защото те зависят от захапката. Ако зъбите са поникнали по-външно и са по-изпъкнали, а венците Ви са тънки, много вероятно е с годините зъбите да се оголват.

Основните причини за оголването, на така „уязвимия“ терен са силното стискане и скърцане със зъби, претоварването на определени зъби с вредни навици (белене на семки със зъбите, гризене на ноктите и кожичките, захапване на клечки за зъби, моливи, лула, цигаре, електронна цигара и др.). Зъбите се претоварват и при неправилна захапка, когато някои зъби не „си вършат работата“, а другите поемат и тяхната функция. Претоварените в захапката зъби, много често се оголват. Едно често срещано претоварване е прекомерното дъвчене на дъвки, което никак не е полезно при хора, които имат оголени зъби или болки в челюстните стави.

Друга честа причина за оголените зъби е „силовото“ миене на зъбите с твърди четки и хоризонтални търкащи движения. Много важно е хората, които имат тънки венци и оголени зъби, да използват само меки и ултра меки ръчни четки за зъби. Правилната техника в такива случаи е „измитащи“ движения от венците към зъбите с цел масаж на венеца.

Хората, които имат оголени зъби трябва да ги пазят от кисели храни и напитки, газирани и сладки напитки и др., за да предотвратят болката в шийките на зъбите.“

Д-р Шулева