shuleva.bg

Често задавани въпроси

Има ли връзка състоянието на венците с общото здраве?

„Да. Състоянието на венците е огледало за здравето на пациента! От най-древни времена, лекарите са познавали болестите по състоянието на устната кухина и езика. Първата пряка връзка с венците е състоянието на иммунната Ви система. Когато временна болест или стрес намалят имунните Ви сили, венците веднага реагират с кървене, подуване, понякога с остра болка и гной, особено ако са „слабото Ви място“. До намаляване на имунните Ви сили често водят и проблемите със съня. В такива моменти, устата реагира с болка и изострена чуствителност, защото нервната система е изтощена от безсънието.

Друг пример от общото Ви здраве е, че има връзка между язвата на стомаха и дванадесетопръстника и пародонта. Ако гастроентеролозите са открили, че имате в стомаха бацила Helicobacter Pillori, е много важно да се лекувате, докато той изчезне, защото неговото присъствие влошава и пародонтита Ви. И обратно – ако имате развит пародонтит, който не е лекуван, неговите бактерии активират Helicobacter Pillori и той е резистентен на лечението!

Диабетът (I и II тип) се отразява пряко на състоянието на венците. Характерно при диабетно болните е лошото справяне с инфекциите и именно това прави по-уязвим техния пародонт. Има пряка връзка между контрола на диабета и пародонтита! Нелекуваният пародонтит пречи на действието на лекарствата за намаляване на кръвната захар, както и неконтролираният диабет пречи на доброто пародонтално лечение. Добре е сложните случаи на пародонтит на фона на диабет, да бъдат лекувани от пародонтолог, който да е във връзка с Вашия лекуващ ендокринолог. В много случаи, първите признаци на неоткритата диабетна болест са от устната кухина – сухота в устата и чести гнойни възпаления на венците.

Спонтанни аборти и преждевренни раждания. Много важно е бъдещите майки да са информирани за връзката между бактериите във венците и проблемите с износването на плода! Възпалението на пародонта е едно активно „фокално огнище“ на инфекция и в много случаи на спонтанни аборти и преждевременни раждания се доказва именно тази причина. Няма проблеми да се води правилно лечение на жените и преди и повреме и след раждането, като се спазват определени правила и срокове.

На венците се отразяват всички лекарства, които се приемат – лекарствата за високо кръвно налягане, най-общо водят до сухота в устата и до леко подуване на венците. Неконтролираната хипертония води до спонтанно кръвотечение от венците. Съдоразширяващите и противосъсирващи лекарства (Аспирин, Фраксипарин, Клопидогрел, Плавекс, Прадакса, Синтром и др.) водят до чести кръвиоизливи от венците. Трябва да споделите това на Вашия кардиолог, защото може лекарството да е във висока доза. Лекарствата срещу епилепсия и някои психотропни вещества също се отразяват на венците с разрастване и подуване.

Състоянията на анемия и ниски дози на желязо в кръвта, също се отразяват с кървене и чести възпаления на венците.

Не забравяйте, че здравите венци са огледало на доброто Ви общо здраве!“

Д-р Шулева